Volgende stap in beschikbaarheid logistieke data

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verlengt de opdracht aan UrbanTech bedrijf Matrixian voor het verzamelen, controleren en beschikbaar stellen van logistiek relevante data van gemeenten met vier jaar. De data, waaronder milieuzones, venstertijden, voorkeursroutes en meer, wordt beschikbaar gesteld voor gebruik door de sector en hun IT-partners. Met de data kunnen vervoerders de juiste voertuigen inplannen op de juiste routes, en krijgen steden meer zicht op de logistieke stromen in hun stad. Een belangrijke stap op weg naar daadwerkelijk datagedreven logistiek, waarbij processen op basis van data beter en vooral efficiënter ingericht worden.

Een vervoerder moet rekening houden met beperkingen en voorkeursroutes. Hiervoor gebruikt hij systemen die alleen goed werken als de benodigde data beschikbaar is. Een gemeente die die data produceert en deelt, voorkomt dat vrachtverkeer door historische binnensteden rijdt of vast komt te zitten onder een viaduct. Het ministerie van IenW startte twee jaar geleden met het laten verzamelen, controleren en beschikbaar stellen van deze data. Inmiddels is data over onder andere milieuzones en venstertijden voor alle 355 gemeenten beschikbaar. Ook data over gewicht-, lengte-, breedte- en hoogtebeperkingen is grotendeels compleet.

Vervoerders en IT-partijen kunnen deze data integreren in hun eigen softwarepakketten. Gemeenten en provincies kunnen data voor hun regio doorgeven via het platform datavoorlogistiek.nl. Dit platform (dat door Matrixian wordt beheerd) wordt de komende tijd aangeboden onder de vlag van de Rijksoverheid. Caspar de Jonge, programmamanager Data en Diensten bij het ministerie van IenW, legt uit: “Ons doel is de leefbaarheid en duurzaamheid in steden te verbeteren. Digitalisering is daarbij een middel. Data helpt overheden en bedrijven om een beter zicht te krijgen op wat er realtime in de stad gebeurt, efficiency te verbeteren en overlast in steden en wijken te verminderen”.

Meer informatie is te vinden op datavoorlogistiek.nl, of neem contact op met projectmanager Bas Bongers: bas.bongers@minienw.nl of 06 2279 1387.