Zero-emissiezones op digitale kaart maken nòg slimmer plannen mogelijk

Negentien conceptuele zero-emissiezones zijn vanaf vandaag in te zien op het dataplatform voor logistieke data. Ook data over milieuzones en venstertijden is van alle 355 gemeenten al beschikbaar op dit platform. Met het toevoegen van de zero-emissiezones ondersteunt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gemeenten en vervoerders verder bij het organiseren van duurzaam vervoer in de stad.
Zesentwintig steden hebben formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren, negentien steden daarvan hebben de grenzen van die zones inmiddels bekend gemaakt. Naar verwachting loopt dat aantal rond komende zomer op tot ongeveer dertig, verspreid over heel Nederland. Zodra de andere steden hun zones bekend maken, zullen ook deze worden toegevoegd. Alleen nul-emissie vracht- en bestelauto’s mogen straks deze zones binnenrijden.
Efficiënter werken
Het centraal en digitaal beschikbaar maken van de informatie is belangrijk voor de sector, zo laat brancheorganisatie TLN weten. Wout van den Heuvel, vanuit TLN betrokken bij het project, licht toe: “De aanpassingen verschillen per gemeente en worden over het algemeen alleen op lokaal niveau gecommuniceerd. Het bundelen van deze informatie helpt de sector om veel efficiënter te werken en beter te plannen.”
Meer data beschikbaar
Naast milieuzones, venstertijden en zero-emissiezones is ook data over gewicht-, lengte-, breedte- en hoogtebeperkingen grotendeels compleet. Er wordt door gemeenten nog hard gewerkt om ook data over parkeerplaatsen en parkeerverboden voor vrachtvervoer compleet te krijgen, evenals voorkeursroutes, laad- en losplekken en routering voor gevaarlijke stoffen.
Integratie in eigen software

Vervoerders en IT-partijen kunnen de data integreren in hun eigen softwarepakketten, om zo hun ritten slimmer in te plannen. Van den Heuvel: “De data is eenvoudig te gebruiken. Eventueel kan aanvullend het zogenaamde ‘Open Trip Model’ ingezet worden. Dit model maakt communicatie tussen verschillende soorten systemen mogelijk zonder ingewikkelde koppelingen of vertalingen.”

Deze datakaart is in te zien zonder account. Meer informatie is te vinden op datavoorlogistiek.nl.

Meer weten?
Neem dan contact op met IenW-projectmanager Bas Bongers:  bas.bongers@minienw.nl.

Deel dit artikel op