Nieuwe vormgeving platform data voor logistiek

Gemeenten en provincies kunnen logistieke data voor hun stad en regio nu doorgeven op een vernieuwd platform. Het platform Data voor Logistiek (bereikbaar via platform.datavoorlogistiek.nl) heeft een nieuwe vormgeving, met een meer neutrale uitstraling.

Op het platform is data te vinden over bijvoorbeeld milieuzones en venstertijden voor alle 355 gemeenten in Nederland. Ook data over gewicht-, lengte-, breedte- en hoogtebeperkingen is grotendeels compleet voor handen. De data is beschikbaar en kan dus worden gebruikt door de logistieke sector en hun IT-partners. Met de data kunnen vervoerders de juiste voertuigen inplannen op de juiste routes. Dit voorkomt onder andere onnodig zoekverkeer en maakt het mogelijk om ritten efficiënter uit te voeren.

Wegbeheerders kunnen hun data heel eenvoudig aanleveren: als ingetekend kaartje, verkeersbesluit, Excel-bestand of zelfs als Word-bestand waarin de maatregelen staan beschreven. Om data aan te leveren of te controleren, is wel een account nodig. Bestaande gebruikers behouden hun gebruikersnaam en wachtwoord.

Bas Bongers, projectleider Data voor Logistiek bij het ministerie van IenW is blij met het platform. “Door digitalisering van logistieke data zorgen we ervoor dat beperkingen zoals venstertijden, milieuzones en/of hoogtebeperkingen direct gebruikt kunnen worden in planningssystemen en navigatiesoftware. De komst van een nieuw platform is weer een belangrijke stap vooruit om dit snel te realiseren. Samen met de livegang van DEFlog – waarmee de koppeling makkelijk en snel kan worden gemaakt - zorgen we zo voor een nog betere ontsluiting van data. Efficiënt plannen wordt zo stukken eenvoudiger.”

Het platform is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NDW, SmartwayZ.NL, SUTC, TLN, Rijkswaterstaat en informatiebedrijf Matrixian. Meer informatie vindt u op datavoorlogistiek.nl. Voor vragen over het nieuwe platform kunt u contact opnemen met Bas Bongers, projectleider Data voor Logistiek bij het ministerie van IenW: bas.bongers@minienw.nl of 06 2279 1387. 

Deel dit artikel op